Bingo staat voor velen voor ontspanning, plezier en sociale contacten. Voor sommige spelers kunnen zich ook minder leuke aspecten van bingo voordoen. Het is goed om dat te erkennen en er bewust mee om te gaan. De betrouwbare bingowebsites weten dat een deel van de verantwoordelijkheid bij hen, maar ook bij de speler ligt. De bingosites spannen zich in om een bingoverslaving te herkennen en problemen te voorkomen. Ook spelers moeten een verslaving leren herkennen, maar dat gaat de een beter af dan de ander.
Herkenning van een bingoverslaving
Bingowebsites doen erg veel aan de preventie van een bingoverslaving, want uiteindelijk is niemand daar bij gebaat. Er zijn gevallen bekend dat gokwebsites voor de rechtbank in Nederland moesten verschijnen en zichzelf moesten verantwoorden over het abnormale speelgedrag van notoire gokkers die alles hebben verloren. Een belangrijk leerpunt daaruit was dat de aanbieder van het spel voldoende maatregelen moet hebben getroffen om de verslaving te herkennen en aan te pakken.
De herkenning van een bingoverslaving vindt op heel veel verschillende manieren plaats. Op de eerste plaats komt patroonherkenning. De bingosites beschikken over een grote database van alle handelingen die de spelers op de bingosite hebben uitgevoerd. Als een speler bijvoorbeeld elke dag forse bedragen overmaakt op niet reguliere tijden, bijvoorbeeld midden in de nacht, dan is dat afwijkend gedrag. Hetzelfde geldt voor het steeds groter worden van de stortingen of de omvang van de stortingen. Ook het tijdstip van het spelen op de bingowebsite kan afwijkend zijn, bijvoorbeeld tijdens feestdagen of speciale gebeurtenissen. In de tweede plaats chatten spelers veel in de chatruimtes. Daar zijn chatshosts aanwezig om alles in goede banen te leiden. Uit de communicatie van een speler kan een indicatie van een verslaving blijken.
Bingoverslaving indicaties
Ieder persoon is anders en een verslaving uit zich bij iedereen in andere gedragingen. Hieronder zijn een aantal vragen weergegeven die allen een indicatie van een bingoverslaving kunnen betekenen:
- Speel je weleens bingo om problemen te vergeten?
- Ben je terughoudend om je bingosaldo uit te betalen om rekeningen te betalen?
- Heb je weinig contact meer met familie en vrienden?
- Gaat bingo ten koste van je werk?
- Wil je na winst heel erg graag nog een groter winst behalen?
- Wil je na verlies heel erg graag je verlies goedmaken?
- Ga je door totdat je geld op is?
- Leen je weleens geld om bingo te spelen?
- Heb je weleens iets verkocht om met dat geld bingo te spelen?
- Speel je langer dan je van tevoren had gepland?
- Wordt je ongelukkig door bingo?
- Heb je geregeld spijt nadat je bingo hebt gespeeld?
- Slaap je slecht(er) nadat je bingo hebt gespeeld?
Het is niet zo dat als je een vraag bevestigend hebt beantwoord, dat je dan direct een bingoverslaving hebt. Bij meer dan 5 bevestigend beantwoorde vragen kan er sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag. Lees dan de volgende paragraaf om te lezen wat je kan doen om de situatie te verbeteren.
Pak de verslaving aan
De verslaving aanpakken begint bij jezelf. Er zijn een aantal handige stelregels die je voor jezelf zou moeten stellen:
- Bepaal welk bedrag je maximaal per maand, week of dag wil besteden.
- Specificeer ook welke tijden je wil spelen en zet een wekker op de telefoon aan voor tijdstip om te eindigen.
- Stop voor een week met het spelen van bingo om te testen of je er zonder kan.
- Bij bingowebsites is er de mogelijk om jezelf van de bingowebsite uit te sluiten voor een gelimiteerde tijdsperiode of je kan de account sluiten.