Het verifiëren van de leeftijd en identiteit is een belangrijke stap in het proces van een bingosite. De leeftijd om vast te stellen dat er geen minderjarigen aan het spel deelnemen. Identiteit om zeker te weten dat het geld naar de juiste persoon wordt overgemaakt of dat er geen (zelf)uitgesloten spelers aan de bingo meedoen. Jarenlang bogen bingosites het hoofd hoe dit het best gedaan kon worden zonder de speler daar onnodig zwaar mee te belasten. Ze kozen er dus voor om geen verificatie bij aanmelding uit te voeren, maar bij de uitbetaling van het tegoed. Achteraf in plaats van vooraf. Sinds 2019 bestaat iDIN echter, waarbij de bingowebsites de leeftijd en identiteit bij aanmelding kunnen controleren. Hoe werkt iDIN bingo en wat zijn de voor- en nadelen?
Wat is iDIN?
iDIN is een afkorting voor identificeren en inloggen. Daarmee doet de naamgeving zich echter tekort, want iDIN kan men ook gebruiken voor een leeftijdsverificatie. Het logo en de naamgeving lijken erg veel op typisch Nederlandse betaalmethode iDEAL. Dat is niet toevallig, want het maakt gebruik van dezelfde technologie. Het is bedacht door de Nederlandse banken. Je logt in op je eigen bankomgeving, zoals ook bij Internetbankieren, keurt de gegevens goed en stuurt deze naar de bingosite. Simpel, snel en vertrouwd.
Hoe werkt iDIN bingo?
We willen het niet nogmaals benadrukken, maar doen het toch: het is erg simpel in het gebruik. Als je bekend bent met iDEAL, dan snap je dit ook.
Ga naar je gewenste bingosite en klik op de Registreer-knop. Dan zie je een scherm waarin je kunt kiezen uit iDIN registratie of een gewone registratie. Dit scherm van de registratieprocedure ziet er bij elke aanbieder anders uit en is slechts een voorbeeld. Kies je bank en de site leidt je door naar de veilig omgeving van je eigen bank. In het nieuwe scherm staat de titel "Bevestigen met iDIN". De tekst daaronder kan verschillen afhankelijk welke informatie een bingowebsite van je wil hebben. Meestal zijn dan je naam, adres, geboortedatum, geslacht, telefoonnummer en e-mailadres. Daarachter staat aan welk bedrijf je deze gegevens doorgeeft. Let op: dit hoeft niet de naam van de bingowebsite te zijn, maar is de naam van het bedrijf achter de bingowebsite.
Na het inloggen kom je op het volgende scherm. Daar kun je je gegevens controleren. Kloppen ze, dan kun je akkoord geven en verzend de bank de gegevens. De bingowebsite verwerkt de gegevens in het registratieformulier en vraagt je mogelijk nog enkele gegevens aan te vullen.
Het is goed om te beseffen dat iDIN bingo iets anders is dan iDEAL. Zo doe je geen betaling en geef je geen inzicht in je transacties. Ook kan de bingowebsite geen automatische incasso afdwingen. Niets financieel dus!
Wat zijn de voor- en nadelen van iDIN?
Een voordeel voor de bingowebsite is dat het 100% zeker voldoet aan de vereisten van de toezichthouders op het gebied van identificatie en vaststellen van de leeftijd. Zo weet de bingosite zeker dat het geen minderjarigen aan kansspelen blootstelt. Geen enkele zichzelf respecterende bingoaanbieder wil negatief in het nieuws komen nadat een minderjarige voor duizenden euro's heeft verloren.
Het komt regelmatig voor dat bingospelers een klacht over een bingoaanbieder hebben als de uitbetaling te lang duurt. Uitbetalingen boven een bepaald grensbedrag zijn onderhevig aan een strengere controle door bingoaanbieders, bijvoorbeeld vanaf € 2.000. Bij dat soort bedragen willen ze een bewijs dat je bent wie je zegt die je bent. Je moet dan een kopie paspoort, rijbewijs of energierekening opsturen. De bingoaanbieder moet deze overeenstemmen met de gegevens en vaststellen dat ze niet vals zijn. Dat kan allemaal enkele dagen duren en dan moet de betaling nog verwerkt worden. Met iDIN verifieer je de persoonsgegevens en leeftijd bij registratie, dus dat betekent bij iDIN bingo snellere uitbetalingen.