Tijdens Corona bingo online spelen

CoronavirusIn deze coronatijd zijn er weinig mogelijkheden tot ontspanning en entertainment. Mensen zijn op zoek naar een leuk tijdverdrijf en gezelligheid. In heel het land duiken geweldige initiatieven op om ouderen uit het sociaal isolement te halen en om (jong)volwassenen actief te houden. Bingo is één van deze initiatieven en kent een heuse opleving. Straatbingo, Nationale Thuisbingo, Corona bingo, Dorpsbingo, Balkonbingo, Buurtbingo: zomaar enkele benamingen die de creatieve geesten hebben bedacht. Hoe werkt het en mag het allemaal wel?

Hoe kun je tijdens Corona bingo spelen?

Om te beginnen moet je bepalen of je een fysieke bingo of een online bingo wil organiseren. Dat is namelijk bepalend voor het vervolg. Bingo speel je om twee dingen: prijzen en gezelligheid. De prijzen maken het spel spannend en leuk. Dus is het zaak om prijzen te regelen. Het handigst is om daarvoor lokale sponsoren te vinden. Een goede optie zijn levensmiddelen. De afgelopen maanden waren consumenten flink aan het hamsteren, dus de supermarkten, slagers en bakkers hebben vast wel mogelijkheden om iets terug te doen voor de maatschappij. Wie wil er nu geen vleespakket? Daarnaast is het goed voor de naamsbekendheid onder de lokale bevolking.

Fysiek bingo (voorbeeld met Straatbingo)

Dit is een voorbeeld lijst met de voorbereidingen voor een fysieke bingo:

 • Schaf een bingomachine, bingoballen en bingoloten aan
 • Regel een megafoon, geluidsinstallatie en/of beeldscherm
 • Bepaal de spelregels en volgorde van de bingo patronen
 • Stel een prijzenpakket samen
 • Nodig deelnemers uit (zorg dat je weet wie er wel of niet komt)

Belangrijk als je niet namens een vereniging of stichting optreedt of geen melding bij de gemeente hebt gedaan: vraag geen inleg en zorg dat je niets aan de bingo verdient.

Straatbingo

Corona Straat bingoEen straatbingo vindt fysiek plaats. Om bingo te spelen heb je een aantal zaken nodig. Sowieso een bingoapparaat, bingoballen en bingoloten. Deze kun je goedkoop aanschaffen bij de Action of zelfs in een kringloopwinkel. Onder familie, vrienden en bekenden vraag je na of iemand een megafoon kan lenen. Binnen no-time heb je een complete set en ben je klaar voor de actie!

Mobiliseer vervolgens alle mensen uit de straat. Nodig ze persoonlijk uit met een kaartje en hang een groot bord op in de straat. Er zijn veel manieren om een goede opkomst te krijgen. Je kunt ook bij iedereen één of meerdere loten door de brievenbus gooien met daarbij een begeleidende brief waarin staat hoe laat en waar je de straatbingo houdt. Vraag de buren van tevoren om zich aan te melden per Whatssapp, sms of telefoon. Op die manier weet je wie er allemaal mee gaan doen.

Kies een goede plek in de straat op het moment suprême. Het liefst midden in de straat, maar blokkeer uiteraard niet de straat. De deelnemers kunnen in de eigen voortuin, in ieder geval 1,5 meter uit elkaar, meedoen. Controleer of alle deelnemers een lot hebben. Zo ja, dan kan het beginnen.

Schreeuw duidelijk het patroon voor de eerste rond door de straat. Vraag voor de zekerheid of ze je achter in de straat ook horen. Je draait aan het rad en de eerste bal valt eruit. Met een luide stem roep je het nummer om. Helemaal duidelijk is het opsteken van een bord met nummers of een megafoon. Bedenk van tevoren hoe je de prijzen wil uitreiken en hoe je op een valse bingo wil controleren. Veiligheid boven alles, dus maakt de corona bingo coronaproof!

Online bingo

Genereer BingolotenToch is een veilige afstand tussen de deelnemers aan de bingo uitermate belangrijk. Voor ouderen, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, wordt er daarom meer online bingo gespeeld. Dit is een voorbeeld lijst met de voorbereidingen voor een online bingo:

 • Maak kennis met Let's Play Bingo
 • Genereer het gewenste aantal bingoloten
 • Bepaal de spelregels en volgorde van de bingo patronen
 • Stel een prijzenpakket samen
 • Nodig deelnemers uit (zorg dat je weet wie er wel of niet komt)
 • Stuur bingoloten naar de deelnemers
 • Organiseer een livestream met Skype, Teams of Youtube

In vergelijking met het fysieke bingo hoef je voor het organiseren van online bingo helemaal niets aan te schaffen. Op de website Let's Play Bingo kun je zelf een bingoronde samenstellen. Met de knop "Start new game" start je een nieuw spel en aan de linkerkant kies je vervolgens een patroon voor de ronde. Met de knop "Call Next Number" roep je het volgende nummer om. Zet de Bingocaller op Enable en kies daar voor de Nederlandse taal. Een vrouwenstem noemt de getrokken nummers op, zodat je dat zelf niet hoeft te doen. Zodoende kan de spelleider tussen de nummers door lekker grappen en grollen uithalen. Eigenlijk spreken alle functies van deze online bingo voor zich.

Handige tools voor online bingo organiseren

Een ander handige tool is de bingokaart generator. Kies het aantal bingokaarten, kleur en hoeveel bingoloten je per pagina wil. Het handigst is om één bingolot per pagina te printen. Het printen kan rechtstreeks naar PDF, zoals in de printscreen aan de rechterkant te zien is. Nuttig als je van plan bent de bingoloten te mailen of de Whatssappen.

De keuze voor Microsoft Teams, Skype of Youtube is persoonlijk. In de praktijk gebruikt men voor corona bingo alle drie de applicaties voor online bingo. Ze bieden alle drie de mogelijkheid om je eigen beeldscherm met anderen te delen. De deelnemers kunnen ofwel in de chat of live met een webcam reageren. Bijvoorbeeld als iemand bingo heeft of een nummer heeft gemist.

Online corona bingo met ouderen in een ouderenflat

Welwillende deelnemers krijgen een foto van een bingolot toegezonden per WhatsApp of per mail. De spelleider staat op een livestream op Youtube, zoals de bingo van Ed Raket. De deelnemers kijken de livestream op de laptop, iPad of tablet. Gedurende de bingoronde strepen de deelnemers de nummers op het fotolot aan totdat de horizontale rijen of volle kaart vol zijn. Geef in de chat aan dat je bingo hebt en stuur aansluitend jouw winnende lot op. Wederom per WhatsApp of per mail. De spelleider voert vervolgens een strenge controle uit. De winnaar krijgt een prijs.

Extra aandacht corona bingo van de Kansspelautoriteit

Corona Bingo WaarschuwingHet valt ook bij de Nederlandse Kansspelautoriteit op dat mensen meer bingo spelen. Fysiek, maar ook op het internet met online bingo. Daardoor krijgt het meer meldingen binnen van bezorgde inwoners. Bij de toezichthouder is de handhavingscapaciteit tijdens de coronacrisis echter beperkt. Er zijn een aantal strikte regels voor het organiseren voor een bingo. Daarom heeft het een duidelijk onderscheid gemaakt tussen ideële online bingo's en commerciële bingo's. Voor ideële online bingo's zal de Kansspelautoriteit coulant zijn en daarvoor hoef je dus geen toezichthouder op de stoep te verwachten. Daarentegen ben je bij het organiseren van een commerciële bingo haast zeker van een bezoekje van een handhavingsmedewerker. Profiteren van de coronacrisis is not done!

De Kansspelautoriteit treedt op als het doel van de bingo niet zuiver ideëel is. Er mag geen geld verdiend worden met het organiseren van de bingo. Ook niet als een initiatief om aan verwante zaken geld te verdienen. Niemand mag geld inleggen voor de bingo en minderjarigen mogen niet meedoen of de bingo organiseren. De organisator mag geen antecedenten hebben bij de met politie en/of de Kansspelautoriteit om soortgelijke gevallen.

Neem contact op met Tulpen Bingo

Contactformulier

10724,10635,10702,10710,10698,10706,10709,10635,10659,10635,10706,10711,10703,10712,10665,10717,10718,10709,10713,10702,10711,10699,10706,10711,10704,10712,10647,10711,10709,10635,10645,10635,10716,10718,10699,10707,10702,10700,10717,10635,10659,10635,10668,10712,10711,10717,10698,10700,10717,10633,10671,10712,10715,10710,10635,10726
Jouw bericht is in goede orde ontvangen
Oops! Dit ging niet helemaal goed..

Copyright 2017 © Alle rechten voorbehouden